Kanelboller

(1/1)

Erik (admin):
These are delicious! I have just baked a portion.

Here is the recipe:

Kanelboller

Dette er en svensk oppskrift på "Kanelbullar". Bollene skal være små, søte og nokså fete, - og de smaker vidunderlig!! Oppskriften gir 50 stk.      

Ingredienser:

50 g gjær
125 g smør
5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker
1,5 liter hvetemel

Fyll:
150 g smør
150 g sukker
8 ts kanel

Pensling:
1 egg

Pynt:
perlesukker
papirformer

Fremgangsmåte:

Smelt smør og bland med melken. Varm smørblandingen til den er lunken (37°C). Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg. Bland så i sukker og mesteparten av melet. Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse (ca 60 min).

Del deigen i 2 emner. Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver på ca 25x50 cm. Smør på mykt smør (se tips). Strø over rikelig med sukker og kanel. Rull leivene stramt sammen fra langsiden. Skjær hver rull i ca 25 skiver. Sett skivene i papirformer og ha bollene på stekeplate. Etterhev bollene i 15-30 min, gjerne over damp (se tips).

Pensle bollene med sammenpisket egg og strø over perlesukker. Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-15 min.

Tips:

For at bollene skal bli fete og gode, er det viktig å smøre mykt smør på leivene. Smeltet smør gir et mye tynnere lag (se f.eks. oppskrift på "Kanel i svingene").

Kanelbollene etterhever ypperlig hvis du setter stekeplaten med bollene over en stor kjele med småkokende vann. Bollene er da ferdig hevet etter 10-15 min.

Kanelbollene er kjempefine å fryse!


I hope you are able to understand it. If not don't hesitate to ask.

Enjoy!!

Erik

Taryn:
Kanelbullar (Cinnamon Rolls, in English)

But you have to have the big sugar to sprinkle on top!  No other sugar will be right.

Prep Time: 2 hours, 30 minutes
Cook Time: 7 minutes
Ingredients:
2 1/2 cups milk
1 1/2 cups melted butter plus 1/3 cup melted butter for filling
1 cup sugar for dough plus 2/3 cup sugar for filling
1 tsp. salt
2 tsp. freshly ground cardamom (from about 25 cardamom pods)
2 pkg. dry active yeast (4 1/2 tsp.)
8-9 cups all purpose or bread flour
2 Tbsp. cinnamon
1 egg plus 2 Tbsp. water, lightly beaten together into an egg wash
pearl sugar (or crushed sugar cubes) and / or chopped or slivered almonds
Preparation:
Prepare your Basic Cardamom Bread Dough using the first 7 ingredients listed above (this takes about 1 1/2 hours).

After punching down dough following its first rise, remove from bowl and knead lightly on floured counter until smooth and shiny. Divide dough into two halves.

Roll each half of dough into a 12” by 18” rectangle. Brush each rectangle well with melted butter. Combine 2/3 cup sugar and 2 Tbsp. cinnamon; sprinkle evenly over the 2 rectangles. Roll each rectangle crosswise, like a jelly roll, to form an 18”-long cylinder.

Using a sharp or serrated knife, cut each cylinder into 20 equal slices.

Place each slice into a paper cupcake wrapper and place on baking sheet. Cover with towel and allow to double in size, about 45 minutes. Preheat oven to 425º.

Brush risen cinnamon rolls with egg wash and sprinkle with pearl sugar and / or almonds. Place in the middle of a preheated oven and bake for 7 minutes, or until done.

Yield: 40 cinnamon rolls.

brketo:
That looks like Pearl Sugar to me

Taryn:
You're right - not so easy to find in Minnesota. 
perlesukker

Denn88:
This is very nice dish....


______________________________________-

imersão inglês | granite kitchen worktops | plastic surgery beverly hills

Navigation

[0] Message Index